Çocuklarda Tuvalet Eğitimi için 5 İpucu

Çocuğunuza davranış kurallarını anlatın
Kasım 12, 2018
Çocukluk Arkadaşlık ve Kavgalarının Kimlik Gelişimindeki Önemi
Kasım 12, 2018

Çocukların tuvalet eğitimi için 5 ipucu:

Bazı çocuklar tuvalet alışkanlığını çabuk edinir, bazılarında ise bu süreç aylar alır. Bu gibi durumlarda aşağıda verilen 5 ipucunu hatırlayın. Bu ipuçları size tuvalet eğitiminde yardımcı olacak ve fikir verecektir.

1. İpucu: Bedensel olgunluğu dikkate alın;
Tuvalet eğitimine ancak 2. yaşın sonunda başlamalısınız. Çünkü tuvalet eğitimi için belirli bir bedensel olgunluk gereklidir. Bunun anlamı, çocuğun mesane ve rektum kaslarını kontrol edebilmesi için belirli kasların ve sinir yollarının gelişmiş olmasının gerekliliğidir.
Önemli ikaz!

Bebeklere tuvalet egzersizleri yaptırmayı denememelisiniz. Çünkü tuvalet egzersizinde çocuğun sadece refleksleri eğitilir. Çocuk büyüdükçe bu refleksler kaybolur ve siz asıl tuvalet eğitimine başlamak zorunda kalırsınız.

2. İpucu: Alıştırma külotu giydirin;
Çocuklara bilinen bez yerine, alıştırma külotları giydirmeniz tavsiye edilir. Bu alıştırma külotlarını çocuk kendisi tek başına aşağı ve yukarı çekebilir. Ayrıca bu külotların sadece ince bir yalıtım katmanı vardır. Bu sayede normal bezlerde olduğu gibi sıcaklığı korumazlar. Çocuk alıştırma külotuna idrarını yaptığı zaman, sıvı çabucak soğur. Çocuklar genelde bu soğukluktan rahatsız olur ve soğuk ve ıslak bir alıştırma külotu yerine tuvalete gitmeyi yeğleyeceklerdir.

3. İpucu: Yemekten sonra tuvalete oturma;
Tuvalet eğitimi için temel koşullardan bir tanesi, çocuğun kendi başına tuvaleti veya lazımlığı kullanabilmesi ve bunların üzerine oturabilmesidir. Etrafa sıçratmaması için çocuk önce sağlam bir şekilde tuvalete oturmayı öğrenmelidir.
Çocuğun, tuvaletinin gelmiş olup olmamasından bağımsız olarak başlangıçta günde 3 kere tuvalete oturması faydalı olur. Bu tuvalete oturmalar her zaman yemekten sonra olmalı ve her seferinde 5 dakikadan fazla sürmemelidir. Çocuk bu süre içerisinde bir şey yapmamış olsa dahi, bu sürenin sonunda tuvalete oturmayı sonlandırmalısınız.

4. İpucu: Tuvalete gitmeyi olumlu olarak yaşatın;
Çocuğun tuvalete gitmeyi olumlu olarak yaşaması önemlidir. Bu sebepten dolayı çocuğun davranışını sadece tuvaletini tuvalette yaptığı zaman değil, tuvalete sadece oturduğunda da destekleyin. Örneğin onu övün ve dikkatinizi ona verin. Çocuk birinci başarılı tuvalet deneyimini özel bir performans olarak algılar. Siz de ona bu durumda bol miktarda ilgi ve alaka göstermelisiniz.
Eğer çocuk tuvaleti kullanmaya karşı direniyorsa, zorlamayın. En iyisi davranışına yorum yapmadan görmezden gelin. Çünkü netice itibariyle çocuk mesanesini ya da bağırsaklarını ne zaman boşaltacağına kendisi karar verir ve o da bu gücün kendisinde olduğunun bilincindedir.
Yuvada çocuklar diğer çocukların tuvaleti nasıl kullandıklarını gözlemlemişlerdir. Bu onları da isteklendirecektir! Bu sebepten dolayı, eğer çocuklar tuvaletlerini tuvaletin kapısını açık bırakarak veya diğer çocukların yada aile bireylerinin gözü önünde yapmak isterlerse, siz bunu reddetmeyin.
Çocuğun, tuvaletin deliğine düşüp kanalizasyona karışma veya tuvalet canavarı korkusu gibi tuvalete karşı korkular geliştirmemesine dikkat edin. Bu sebepten dolayı tuvaletin aydınlık ve hoş olması ve sizin de her zaman görüş ve seslenme mesafesinde olmanız çok önemlidir.

5. İpucu: Boşaltmayı örtüştürün:
Ek olarak bağırsakların boşaltılmasını tuvalete gidişle örtüştürün. Çocukta, ıkınma sesi, gergin yüz ifadesi ve belirgin duruş gibi tipik bağırsak boşaltma belirtilerini gözlemlediğiniz an, çocuğu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tuvalete oturtun ki, çocuk tuvaletini bezine değil klozete yapsın. Siz çocuğu tuvalete yetiştiremeden, çocuk tuvaletini yaptıysa, bezin içindekileri klozete dökebilir ve çocuğu ondan sonra oturtabilirsiniz. Böylece çocuk bağırsak boşaltmayla tuvalet arasındaki bağı kurar.
Örneğin stres, hastalık, ishal veya kabızlıktan dolayı tuvalet eğitiminde geri adım atmalar çok normaldir. Onun için önemli olan husus, sizin çocuğa karşı çok sabırlı olmanız ve sevgi vermenizdir.