Eşcinsellik & Transseksüalizm

Eşcinsellik, kişinin cinsel anlamda kendi cinsine ilgi duyması olarak tanımlanmaktadır. Toplum içinde, erkek eşcinseller kendilerini gay, kadın eşcinseller kendilerini lezbiyen olarak tanımlamaktadır.
1Eşcinsellikle ilgili Yanlış Bilinenler:

Eşcinsellik ve eşcinseller ile ilgili toplum içinde yaygınlaşmış şehir efsaneleri ya da mit olarak isimlendirebileceğimiz bazı yanlış inanç veya düşünce kalıplarından söz etmek yerinde olacaktır. Bunların bazıları;

Erkek eşcinseller kadınlığa özenir, onlar gibi davranır ve kadınsı hareketleri ile tanınırlar.
Eşcinsel erkekler, tüm erkeklerin, cinsel tercihleri ne olursa olsun peşinde koşar.
Eşcinsel erkekler sadece pasif rolde cinsel ilişki kurarlar. Eşcinsel ilişkide aktif rolde olanlar heteroseksüeldir.
Eşcinsel bir ilişkide anal seks kuraldır.
Evlendirilirse eşcinsel kişi düzelir, yaşamını heteroseksüel olarak sürdürür.
Tüm efemine davranış sergileyen erkekler eşcinseldir.
Bu sayılanlara daha pek çok mit eklemek mümkündür.

2Eşcinsellere uygulanabilecek psikolojik danışmanlık metodları:

Eşcinselliğini yaşayan bireylerde psikolojik danışmanlık içerikleri, kişilerin cinsel tercihlerini sorgulamak veya farklılaştırmak üzerine kurgulanamaz. Psikolojik Danışmanlık, eşcinsel bireyin, kendisi ile ilgili duygularını veya çevresiyle ilgili sorunlarını bilimsel bir temelde çözümleme çalışması olarak ifade edilebilir.

Bu psikolojik danışmanlık metodları:

Eşcinsel bireyin kendi cinsel kimliğini kabullenmesi, duygularını tanıması ve anlamlandırması,
Eşcinsel bir kişi olarak yaşamını doğru değerlendirmesi ve gerekiyorsa yapılandırması,
Eşcinsel kişinin ailesi ve çevresi ile ilişkilerini düzenlemesi, yaşadığı sorunları çözümlemeye çalışması,
Eşcinsel kişinin duygusal ve ikili ilişkilerini gözden geçirmesi, bu alanda yaşadıkları problemleri çözümlemeye çalışması,
Eşcinsel kişinin iş ve mesleki anlamda yaşadıkları sorunlar ile başa çıkabilmesi ve kişiye özel farklı pek çok alanda bireysel, çift ve grup psikolojik danışmanlık metodları yapılandırılabilir.

3Transseksüelizm:

Transseksüel, kendisini karşı cinse ait hisseden, karşı cinse benzeme isteği duyan veya kendisini karşı cinsten biriymiş gibi hisseden kişilere verilen addır.

Hem erkek hem de kadın için geçerlidir. Yani kişi erkek olduğu halde kadın olmayı isteyebilir, kadın olduğu halde erkek olmayı isteyebilir. Ancak transeksüel, daha çok ruhsal eğilimler için belirleyici bir kelimedir. Kişinin davranışlarından çok iç dünyasında kendisini karşı cinsten biri gibi görmesi, hissetmesidir. Bu yüzden transeksüelleri dış görünüşlerinden belirlemek söz konusu değildir. Çünkü kendilerini karşı cinsten hissettiklerini dış görünüşlerine her zaman yansıtmazlar.

Halk arasında travesti ameliyatla kadın olmamış, yalnızca dış görünümü ve davranışlarıyla kadın kimliğine bürünenleri; transeksüel de giyim ve davranışlardan öte ameliyatla kadın olanları belirlemek için kullanılan yerleşmiş kelimeler olmasına rağmen aslında ameliyat olmuş ya da olmamış kadın veya erkek için böyle bir ayrıma gidilecek bir kelime yoktur.

4Gay, Lezbiyen, Biseksüel ya da Transeksüel Çocukların Aileleri için On Tavsiye:

Çocuğunuzla ilgilenenin. Gay, lezbiyen, biseksüel ya da transeksüel (GLBT) çocuğunuz, GLTB olmayan çocuklar ile aynı ilgi, saygı, bilgi ve destek bekler ve bunu hakeder. Sorular sorun, dinleyin, empati kurun, paylaşın ve onun için orada olun.
Okula geri dönün. Cinsel tercih ve cinsel kimlik hakkındaki gerçekleri elde edin. Cinsel tercih ve cinsel kimlik ile ilgili etkili iletişim kurabilmek için bu konular hakkındaki kullanılan yeni dili ve doğru terminolojiyi öğrenin . Kendinize, öğrenme ve GLTB kişiler hakkındaki önyargıların ilerisine geçebilme konusunda meydan okuyun.
İşte çogunlukla yanlış anlaşılan iki terim:
Cinsel Tercih- Kişinin ilgisinin kime karşı oldugunu tanımlar : karşı cinsiyet, aynı cinsiyet ya da her iki cinsiyet.
Cinsel Kimlik- Kişinin kendi cinsiyeti hakkındaki hisleri -erkek, kadın, ikisinden de biraz, hiçbiri. Transeksüel insanların cinsel kimlikleri doğduştan sahip olduğu cinsiyetten farklıdır.
Çevrenizi tanıyın. Kullanabilceğiniz kaynaklar nelerdir? Çevrenizde yararlanabilceğiniz destek gurupları olup olmadığını araştırın. GLTB hakkında bilgi edinebileceğiniz kitaplar ve dergiler olan bir kütüphane olup olmadığını araştırın.
İnternette araştırma yapın. İnternet hızla büyüyen bir bilgi edinim aracı olan internetten, destek ya da bilgi almak için yararlanabilirsiniz.
Diğer GLTB çocukların ebeveynlerinin, ailelerinin ve arkadaşların buluştuğu toplantılara katılın. Eğer çevrenizde böyle toplantılar yoksa düzenleyin. Çoğu aile GLTB çocuğu olan ailelerle bağlantı kurmanın, çocuğu anlamak için verdikleri uğraşta yol katetmelerini sağladığını söylemektedir. Kendi deneyimlerinizi güven içinde paylaşabileceğiniz diğer bir insan bulmanın değeri ölçülemez. Çoğu aile yaklaşık aynı deneyimleri yaşadığı için öğrenilen derslerin paylaşımı ve empati kurup birbirine destek olmak açısından bu toplantılar değerlidir.
Bunu olduğundan fazla büyütmeyin… çocuğunuzun GLTB olması, bütün dünyasının cinsel tercihi veya cinsel kimliği etrafında döndüğünü göstermez. GLTB olması kim olduğunun önemli bir parçası olsa da, tüm hayatı bundan ibaret değildir. Çocuğunuzun hayatın diğer yönleriyle de ilgilenmesi için cesaretlendirin, örneğin okul hayatı, spor, hobiler, arkadaşlar…
Başkası ile paylaşmadan önce çocuğunuzdan izin alın. Çevrenizde neler olduğunu merak eden akrabalar, arkadaşlar olabilir, fakat asıl önemli olan çocuğunuzun ihtiyaçlarına saygılı olmanızdır. Çocuğunuzun güvenine ihanet etmeyin.
GLTB olduğu hakkında size gelip açıldığı için çocuğunuzu övün. Çocuğunuzu sizi bilgilendirmesi konusunda cesaretlendirin. Çocuğunuz size gelip kendisi hakkında bilgileri paylaşıyorsa, bu birşeyleri doğru yaptığınızın göstergesidir! Sözel ya da sözel olmayan davranışlarınızla çocuğa, “Evet, buradayım, seni dinliyorum. Benimle konuşabilirsin.” mesajını vermiş durumdasınız. Tebrikler, GLTB çocuğunuz sizinle konuşmaktan çekinmiyor.
Çocuğunuzun okulundaki destek ve eğitim hakkında bilgi edinin. Okulun politikasının ayırımcı olup olmadığını araştırın. Çocuğunuzun etrafındaki öğrenciler ve öğretmenler arasında, bilgi paylaşabileceğiniz kişiler olup olmadığını araştırın(Bu araştırmaları yaparken yedinci maddeyi ihlal etmemeye dikkat edin, atacağınız adımlar için çocuğunuzdan izin alın).
GLTB insanlar hakkında geçerli olan yasal uygulamalar hakkında bilgi edinin. Bazen yasalar önünde GLTB insanlar ikinci sınıf insan muamelesi görebiliyorlar. Bu konu hakkında bilgi edinip gerektiğinde çocuğunuza nasıl eşit haklar elde edebileceğinizi araştırın.